Healesville & Yarra Valley










En varm fredagsmorgon åkte vi buss med utbytesstudenterna till Healesville Sanctuary som ligger cirka en timma utanför centrum. Solen strålade när vi vandrade runt på stigar i skogen och klappade på (och matade) känguruer, ödlor, grodor, fåglar. Såg sötaste koalor sova i träd, fiskar, emus, rovfåglar flyga nära oss och göra tricks. Efter parken åkte vi vidare till Rochford Wines som ligger i idylliska Yarra Valley. Provsmakade vita, röda och dessertviner på professionellt vis och frossade i hemmagjord fudge. Gruppen vi reser ut på sådana här äventyr med leds av två killar som är lokala australiensare och mer resor ligger planerade framöver.




Ännu en vecka har gått i denna underbara stad. Umgås med många australiensare men också en underbar tjej från Stockholm och ett gäng andra svenskar som varit här en termin förra året. Det är underligt hur nära hemma jag känner mig när jag är med dem... Sverige ligger nära hjärtat.

Det är ingen fara för tsunamis här och risken för snö är ännu mindre verklig. Blir lite chockad när jag ser era bilder på vinterlandskapet hemma och försöker att inte klaga när temperaturen blir lite kyligare här på kvällarna. På onsdag börjar mina lektioner på riktigt. Det ser jag fram emot.

Har ni det bra där hemma? Vad händer hos er?

Orientation week


Melbourne @ night



Chinatown - fried noodles with beef


Orientation week (Orientation/Enrolment = inskrivning) har börjat! Det första jag, Jens och Per möter är ett gäng svenskar som tar emot oss. Jag presenterar mig på svenska och får en plastficka med mitt namn på av en kille från Linköpings universitet.

Vi var omkring ett par hundra utbytesstudenter som träffades idag. En salig blandning av bland annat tyskar, mexikaner, japaner, koreaner, malaysianer, holländare, amerikanare, finnar, danskar, kanadensare, fransmän och ett gäng svenskar. Jag och min danska blonda kompis Louise känner oss fortfarande som "the blond giants" eftersom det kryllar av korta asiater. Söta små asiater som rullar sina R till L och med rosetter i håret. Nivån är än så länge på en "relaxed"-nivå. Precis som man tänker sig att australiensarna ska vara. Yes, ryktet stämmer. Skolans personal är välkomnande, snälla, omtänksamma, uppmanar oss att kalla dem för deras förnamn, vara frågvisa och de är förklarande. Lite väl informativa dock. Det kan bero på:


1. Bristande kunskaper i engelska
Allt måste upprepas på grund av att alla inte förstår engelska lika bra vilket leder till att informationen blir nämnd en extra gång. Förutom då när mannen från immigrationsverket kom och pratade om vårt visum i racerfart med indisk dialekt och gjorde oss mest förvirrade.

 

2. Kulturkrockar
Dessa krockar som chockar. Alla har inte varit borta längre från sin familj eller sitt hemland, alla vet inte hur man beter sig i ett klassrum (vissa är helt extremt högljudda och nonchalanta). Vi fick se bilder på ledsna figurer och höra om hur vi kommer att hamna i "home-sick-tillstånd" om sisådär en månads tid. Har ärligt talat inte tänkt så mycket på det där med att krocka med kulturen här. Alla är ju så snälla. Känner mig trygg.

 

3. Åldersskillnad
Somliga kommer direkt från high school.

 

Spenderade resten av dagen med gratis lunch, lektion i australiensiska slangord och informationsträffar. Mingel med utbytesstudenterna i centrum och sedan en sväng inom Chinatown för "billig" mat (cirka 50-60 kr för en rätt med nudlar och biff).

 

"I reckon this earbashing is Dinky-Di with some fully sick mates! Ta!"

 


Portsea






Åkte en timma med bil till Portsea och  spenderade eftermiddagen med mina aussievänner på denna härliga strand.
Höll hårt i bikinin och hoppade runt i de höga starka vågorna. Det är en konst att stå stilla på strandkanten när havet suger till sig allt vatten och sedan skickar strömmande vågor mot en. Mäktigt och respektfullt.
Avslutade dagen med konsert av min roomie Anty och Daves band med det smickrande namnet Madonna (lite oväntat, yes).

Idag är det en strålande söndag och jag ska åka spårvagn hem till Lina och tjejerna. Imorgon börjar Orientation Week på skolan vilket innebär ett steg närmre seriösa studier. Kul, kul och väldigt spännande vecka på ingång alltså!

Ta hand om er där hemma! Tänker på er som alltid.





En skymt av mitt vardagsrum (observera -INGEN heltäckningsmatta!), svenska flaggan och hallen ut i köket som leder till de små raringarna i trädgården.



Ta mig till havet



Tog en spårvagn från skolan ner till St Kilda Beach och blev alldeles förstummad när jag såg det glittrande havet,
- Jag är på andra sidan jorden...



Kitesurfare


Idag ska ner jag till samma strand med mitt universitet för att spela volleyboll, cricket och äta pizza.
Först en liten runda ner på stan och posta brev!

Saknar er där hemma! Speciellt er, you know who you are.

Husdjuren


Say hello to Mr Bruce Lee!
Den här ödlan tillhör Dave och jag fick passa den när han skulle rengöra buren. Bruce är väldigt snäll och charmig men smiter så fort tillfället ges. Hans favoriträtt är jordgubbar och gräshoppor som han fångar snabbt med sin långa tunga.

Nu har jag lämnat Donvale och flyttat in hos herrarna på Wellington st. Läget är ganska centralt med massa butiker och caféer i närheten. Jag kommer absolut att trivas här!


Här roar jag mig med att mata hönorna med frön och titta på när de springer runt i bakgården. Deras ben har så mycket fjädrar så det ser ut som att dem har harem-byxor på sig. Mycket roande!

Kom ihåg alla killar där ute - alla hjärtans dag imorgon! Jag ska köpa choklad till mig själv. :-)

IKEA & basket



Jag har blivit med säng!
Det var en smärtsam process. Vi fick pressa, trycka, dra, krysta och svettas i ösregn innan vi fick in madrassen i Daves bil. Som bilden visar är jag en meter framför Dave för jag sitter lååångt fram i framsätet med ungefär fem centimeter benutrymme tillgodo.
Ni vet ju hur korta ben jag har så jag pressade glamoröst in mig där med huvudet tryckt in mot framrutan och samtidigt akta mig för att inte slå i huvudet mot taket och i nackskyddet. Allt för att spara 30$ på hemleverans från IKEA.

Kände mig som hemma med BILLY, IVAR och FAKTUM. Men hör och häpna! När jag beställde mina köttbullar i restaurangen frågade mannen bakom disken mig -Fries or mashed potatoes? VAD I HELA FRIDEN?! Inte kan man väl äta köttbullar med sliskiga pommes frites? Jag blev helt mållös och pekade förvirrat på moset...

Fick lite begär efter mat i butiken utanför. Kaviar, lingonsylt, knäckebröd, sill... Nej, det blev tyvärr inget av det idag men en påse Ahlgrens bilar som inflyttningspresent till grabbarna i blivande kollektivet.

Kvällen avslutades med att heja på Dave och hans basketball team - Da Krabz. Hejandet gav nog tur för dem vann!
Jag fick sitta i ett bås där man klickade i mål och fouls. Man är ju blond och svensk så då är det endast VIP som gäller! Skämt åsido... ;)


Good night mate eller god dag till er för ni är ju mitt uppe i lunchen!


Night Market




Denna soliga onsdag mötte jag upp med Malin och fikade på Starbucks (är där lite för ofta, eller är det möjligt?) för att sedan gå vidare till en kvällsöppen marknad. Massa matstånd överallt och härliga små alternativa marknadsstånd som sålde fina saker. Köpte vykort och ett ingraverat armband för att föreviga mitt arv. 





Imorgon blir det storshopping på IKEA så jag äntligen kan få köpt mig en säng och börja flytta in på Wellington St.

Helgen lär bli bra. Det känner jag på mig.
Love!

På utflykt

 

Så här ser det ut i förorten Donvale. Träd, buskar, djungelväsnande insekter, grodor som säger "påpåpp" och ojämna asfaltsvägar. Jag var på väg hem efter en dag på St Kilda Beach och tog mig hem med spårvagnar, bussar och skogar fram till...

 

 

...det här stora huset som jag bor i för tillfället. Kan ni skymta tennisplanen till höger? Bakom huset ligger poolen och en finfin veranda... Mmm, här är det bra!

Pratade med söta mor och bästa roomie& PIC Marinitini på Skype idag också. Dagens teknik, det är bra grejer det!

Nu är det läggdags för fröken! Träffa Natassja imorgon för en fika och konstutställning.

XO!


30+

G'day mates! En uppdatering på vad som händer här borta på andra sidan klotet till er, varsågoda!

Vaknade runt tolv idag med av att jag var utvilad och klar för en ny härlig dag. Dave och jag tog bilen ner mot centrum och åt frukost på Subway för att sedan ta en solig promenad längs Yarra River. Vi har inte turistat som äkta turister borde göra så denna dag fick innehålla ett besök på Melbourne Aquarium. Där såg vi bland annat pingviner, fula läskiga fiskar, grodor, krabbor, sjöhästar, gigantiska stingrockor och mäktiga hajar. Jag föredrar att endast hälsa på hajar bakom tjocka glas än i havet.. Avslutade turistandet med ett besök i Chinatown för att äta dumplings.

En dag tog frun i huset och Daves lillasyster med mig till ett shoppingcenter här i närheten av Donvale (det ligger ca 20 min från city) och sedan körde vi runt i området och tittade på hästar, kalvar och naturen. Marken är väldigt torr överallt och ser orange och brun ut. Träden är både helt uttorkade och gröna men det är vackert här!

På kvällarna brukar vi bli bjudna på god mat (lax, lamm, grönsaker) spela tennis på bakgården och sedan bada i poolen. Mycket lyxigt! På fotot i mitten står jag i entren i huset och till höger ser ni ett av vardagsrummen med ett biljardbord i bakgrunden.

 

Nu är klockan på tok för mycket men kan nämna att jag mött upp med Lina och hennes svenska vänner nu. Vi ska till St Kilda beach imorgon och sola. Detta ljuva liv innan skolstart!

 


Framme i Melbourne

Vaknade av ett mms från pappa med en hälsning från ett riktigt vitt Falkenberg. Jag klagar inte att på att jag befinner mig i värmen. Tro mig. Jag lovar!

Sitter just nu i ett stort stort hus lite utanför Melbourne hemma hos min kompis Dave. Kom hit igår efter vår 11 timmar långa tågresa. Var inte så mycket att se utanför när vi tuffade genom landet. Mest torra gula åkrar överallt, lite svarta kor, några hus ibland, ungefär så men det gick bra ändå. Daves föräldras hus är en gigantisk lyxvvilla med massa rum överallt, tennisplan och pool. Sen har de skaffat en liten hundvalp precis som är helt underbar. Jag njuter!

Vi hälsade på Daves kompisar igår för de hade ett rum ledigt. Dem bor centralt i en mysig lägenhet med tre sovrum, vardagsrum med tv och tv-spel (Wii), kök, en toalett och en bakgård med fyra hönor som värper ägg. 
Jag sa - ja, tack! Så nästa vecka flyttar jag in där för cirka 3500 kr/mån. HELT ok för så centralt och allt inkluderat! Yippi! Nu ska jag bara lista ut hur jag ska lära mig pendla ut till den ena skolan som ligger en timma utanför stan, suck.

Nu ska vi ut på nya äventyr! Turista och 3D bio- Avatar. Jag är lycklig men saknar er där hemma också! Speciellt lilla Oscar! Ta hand om er och krama snön från mig ;)

G'day mate!

Under tiden som jag varit i Sydney har jag hunnit bli 24 år och moster, den ni!

Här är inga lugna dagar! Vi har haft massor för oss varje dag. Min födelsedag var en underbar dag med frukost på café, soccer i en park (fotboll), konserter, barbeque och massa massa härligt folk. Följt att av en inflyttningsfest på söndagen efter med livekonsert i min kompis trädgård. Härliga stunder.


Om ni inte redan vet det så är australiensarna något av ett helt fantastiska människor. Glada och intresserade hela tiden! Vart man än är eller går så är det alltid någon som frågar hur man mår, om allt är okej, ger ett stort leende eller ber så hemskt mycket om ursäkt för att de råkat stå i min väg (trots att det var jag blockerade dem). Alla är så intresserade av vem man är och varför just jag valde att åka till Australien. Ibland kan man komma på sig att prata med en kassörska på en närbutik i lite mer än ett par vanliga svensson-sekunder och kilar snabbt ut därifrån.
Har fått en del vänner redan här i Sydney men det är lite trist att bli för tajt med dem eftersom vi snart reser igen... Men en tjej, Claire, har bestämt sig för att hälsa på mig i Melbourne. Det ser jag redan fram emot!

Vädret här i Sydney växlar så fort man vänder ryggen till. Ena stunden stekande sol, andra regnskur med friska vindar som slänger upp kjolen i sann Marilyn anda.  Igår sken solen så jag och Per tog färjan ut till Manly tillsammans med en dam från Falkenberg som min far jobbar med i Falkenberg. Hennes son var också med och de är på semester här i Sydney just nu. Vi blev bjudna på god mat och sen gick vi en lång promenad i en nationalpark. Kusten och havet är helt otroligt vackert här. Vågorna är så höga och skummar som en stor bubbelpool när de slår ner.


Imorgon bär det av mot Melbourne med tåg. Det kommer ta 13 timmar att resa men vi kände att vi inte behövde stressa och att vi ville se mer av naturen. Jag har fått ett tips om ett rum hos en kompiskompis lägenhet i Melbourne. Ska kolla upp detta i helgen. Innan det ska jag bo hos min kompis Dave. Hans familj har skaffat hundvalp så jag får en kompis att gosa med i några dagar.

Ha det så bra ni där hemma! Hörde om snökaoset... Själv ska jag vidare ut i hettan!

RSS 2.0